| Autor |
Správa
|
| kotlarcik |
Zaslal: St Jún 17, 2009 10:32 am Predmet: Nabijanie tuskovych baterii |
|
|
Založený: 24.05.2009 Príspevky: 5
|
Rad by som sa dozvedel, aka je dobra nabijacka na tuskove baterie, pripadne nieco o bateriach a nabijani vseobecne.
Dakujem
DK |
|
| Návrat hore |
|
 |
| Marek |
Zaslal: Po Aug 10, 2009 8:11 pm Predmet: Re: Nabijanie tuskovych baterii |
|
|
Založený: 20.06.2005 Príspevky: 51 Bydlisko: Sološnica
|
NiCd
Nabijacky sa dali jednoducho vyrobit i doma na kolene. Dlzka nabijania sa da jednoducho vypocitat:
(kapacita akumulatora x 1,4) : nabijaci prud nabijacky
(Napatie by malo byt o 1V na clanok vyssie). Nevyhodou bol pamatovy efekt, ktory pri nadmernom vybijani alebo podbijani znizoval kapacitu clankov. Toto bolo ciastocne prekonane u NiMh clankov ako aj ich maximalna kapacita.
Alkalicke
Potom sa objavili nabijacie alkalicke clanky, ktore mali vyhodu vyssieho napatia 1,5V oproti NiCd clankom 1,2V. Vyhoda i nevyhoda clankov bola, ze sa nemuseli plne vybit. Vydrz baterie sa tak zvysovala. Dajako sa vsak neuchytili. Sam som mal i tieto clanky. V podstate ide o rovnake clanky ake su dostupne v obchodoch. Rozdiel je v tom, ze Alkalicke clanky, ktore nie su urcene na nabijanie nemaju ventil, ktorym sa uvolnuju plyny pri nabijani. Mohlo by dojst k vybuchu.
Baterie sa museli nabijat napatim medzi 1,65-1,75V. Prud si brali aky potrebovali..
*skusal som vyvrtat dierky 0,8mm a nabijat i tieto clanky. Fungovalo to, no z clankov vytekala tekutina, co nebolo zrovna to co by som potreboval . Mozno by to chcelo mensiu dierku a ine baterie...*
NiMh
Su momentalne najpouzivanejsie clanky. Vyhodou je vyssia kapacita clankov ako u NiCd. Pri AA bateriach to moze byt az 3000mAh (myslim, ze ich ma len firma GP)
Prudova zatazitelnost clankov je vsak mensia ako pri NiCd, no pri dnesnych nizkoodberovych suciastkach sa daju pouzit pre cokolvek
Dlzka nabijania sa da jednoducho vypocitat:
(kapacita x 1,5) : nabijaci prúd nabijacky
Pri NiCd a NiMh plati, ze maximalnu kapacitu dosiahneme pri opakovanych nabijaniach a vybijaniach. Tak isto na podbijanych clankoch sa da niekolkonasobnym vybitim a nabitim tkz. cyklovanim, obnovyt kapacita clankov.
Li-Ion
Clanky Li-Ion maju lepsie vlastnosti ako NiCd alebo NiMh. nemaju pamatovy efekt a mozu dlhodobejsie napajat zariadenie vacsim prudom. Nevyhodou je, ze nemaju radi zimu.
Vyrabaju sa i clanky typu AA, ale nie su vhodne do nasich celoviek. Jeden clanok AA ma napatie 3,6V.
Pre nabijanie sa vyzaduju specialne nabijacky.
Takze najlepsie je pouzivat NiMh clanky a nabijacka by mala mat i vybijaci cyklus (pre obnovu clankov).
S alkalickimi bateriemi mam najlepsiu skusennost s GP super alkaline. Vydrzali mi v celovke neskutocne dlho. Doporucujem pre expedicie kde nie je mozne nabijanie. (vynimkou su nabijacky na solarnu energiu, ale su dost drahe)
Energizerky mi nevydrzali ani polovicu z GP. _________________
OS 31 Pl . Podhradie |
|
| Návrat hore |
|
 |
| sluka |
Zaslal: Ut Aug 11, 2009 4:52 pm Predmet: Re: Nabijanie tuskovych baterii |
|
|
Založený: 02.03.2007 Príspevky: 12
|
| Marek Napísal: |
Takze najlepsie je pouzivat NiMh clanky a nabijacka by mala mat i vybijaci cyklus (pre obnovu clankov).
S alkalickimi bateriemi mam najlepsiu skusennost s GP super alkaline. Vydrzali mi v celovke neskutocne dlho. Doporucujem pre expedicie kde nie je mozne nabijanie. (vynimkou su nabijacky na solarnu energiu, ale su dost drahe)
Energizerky mi nevydrzali ani polovicu z GP. |
Ešte zvážiť prechod na Li primárne články. 15 rokov záruka, fungujú od -40 °C do +60 °C.
Nie je treba pamätať že sa musia pred každou akciou nabiť, nestrácajú výkon v mrazoch, samovoľne sa nevybíjajú.
napr.: http://www.kronium.cz/baterie-a-nabijecky/lithiova-tuzkova-baterie-energizer-e2-l91/prod_76.html |
|
| Návrat hore |
|
 |
| Marek |
Zaslal: Ut Aug 11, 2009 5:03 pm Predmet: |
|
|
Založený: 20.06.2005 Príspevky: 51 Bydlisko: Sološnica
|
tak tieto som veru este nemal... _________________
OS 31 Pl . Podhradie |